مراسم اختتامیه چهارمین دوره مسابقات علوم اعصاب شناختی دانش آموزی کشور روز جمعه، 28 مهر با رقابت سی و شش تیم برگزیده برگزار شد.
با همکاری مرکز ملّی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان وزارت آموزش و پرورش و پژوهشکدۀ ریاضیات پژوهشگاه دانش های بنیادی و با حمایت ستاد توسعۀ علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ، چهارمین دوره ملی مسابقات علوم اعصاب شناختی با سرپرستی علمی آقای دکتر عبدالحسین عبّاسیان از پاییز سال 95 بصورت قطبی و در پنج استان کشور برگزار شد. با توجه به رشد و استقبال بی نظیر دانش آموزان و مدارس از دوره اول و دوم این مسابقات در سال سوم و با همکاری خوب آموزش و پرورش دور سوم و چهارم این مسابقات بصورت قطبی به منظور پوشش دهی تعداد بیشتر شهرها و دانش آموزان برگزار شد. در سال سوم و اولین دوره مسابقات قطبی شهرهای تهران، تبریز، اصفهان، کرمان و مشهد به عنوان قطبهای اصلی برگزاری کارسوقها معرفی شدند. در سال چهارم شهرهای تهران، ارومیه، اصفهان، یزد، مشهد و دزفول به عنوان قطبهای اصلی معرفی شده و دانش آموزان و علاقمندان به شرکت در این مسابقات در این مراکز گرد هم آمدند.آمار شرکت کنندگان در دومین کارسوق قطبی (چهارمین دوره ملی علوم عصب شناختی) به شرح زیر است :
قطب اول دزفول:
استانهای دعوت شده در کارسوق: خوزستان، کهکیلویه و بویراحمد، لرستان، ایلام، و بوشهر، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه بوده و تعداد شرکت کنندگان شامل ۱۶ تیم چهار نفره از مراکز دختران و ۱۷ تیم چهار نفره از مراکز پسران، با حضور ۱۳۲ دانش آموز و بیش از ۴۰ نفر از دبیران و سرپرستان دانش آموزان در این برنامه شرکت کردند.
قطب دوم ارومیه:
استان های دعوت شده در کارسوق: آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل، زنجان، گیلان و همدان ( 6 استان، 7 شهرستان، 19 دبیرستان دوره دوم )و تعداد شرکت کنندگان شامل 30 تیم چهار و پنج نفره از مراکز دختران (13 تیم) و پسران (17 تیم)، با حضور 121 دانش آموز و 26 نفر از دبیران و سرپرستان و کادر اجرایی دانش آموزان در این برنامه شرکت کردند.
قطب سوم مشهد:
شهرستانهای دعوت شده در کارسوق : مشهد، سبزوار، قوچان، نیشابور، گناباد و تعداد شرکت کنندگان شامل 32 تیم چهار و سه نفره از مراکز دختران و پسران، با حضور 113 دانش آموز و 16 نفر از دبیران و سرپرستان و کادر اجرایی در این برنامه شرکت کردند.
قطب چهارم یزد:
استانهای دعوت شده در کارسوق : یزد، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، اصفهان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، هرمزگان (9 استان) و تعداد شرکت کنندگان شامل 46 تیم چهار نفره از مراکز دختران و پسران، با حضور 217 دانش آموز و 46 نفر از دبیران و سرپرستان در این برنامه شرکت کردند.
قطب پنجم تهران:
استانهای دعوت شده در کارسوق :شهر تهران، شهرستانهای تهران، البرز، قزوین، قم، گلستان، مازندران، مرکزی، سمنان (9 استان( و تعداد شرکت کنندگان شامل 62 تیم چهار نفره از مراکز دختران و پسران. با حضور 248 نفر از دانش آموزان و 40 نفر از دبیران و سرپرستان در این برنامه شرکت کردند.
همچنین با توجه به غیبت بعضی از شهرها در قطبهای اعلام شده، جلسه دیگری با همکاری اصفهان بعنوان قطب ششم به شرح زیر برگزار شد. استانهای دعوت شده در کارسوق : اصفهان و چهارمحال و بختیاری و تعداد شرکت کنندگان شامل 85 تیم چهار نفره از مراکز دختران و پسران. با حضور340 دانش آموز و 40 نفر از دبیران و سرپرستان در این برنامه شرکت کردند.
در مرحله نهایی از بین تیمهای داوطلبی که در کارسوقها شرکت کرده بودند، تیمهای برگزیده جهت شرکت در مرحله پژوهش مسابقات انتخاب شدند که این تیمها برای دوره تابستانه هدایت و راهنمایی شده و پروژه های پژوهشی خود را تعریف و اجرایی کردند. پروژه ها در 27 و 28 مهر ماه 96 داوری و گروه های برگزیده انتخاب شدند.
طی این مراسم از تیم های برتر دانش آموزی تقدیر به عمل آمد و ۵ تیم به عنوان برگزیده انتخاب شدند که اسامی این تیم ها به شرح زیر است:
• تیم نوروفیزیولوژی از کرمان و تیم فرزانگان 3 کرج به طور مشترک رتبه نخست را کسب کردند.
o عنوان پروژه تیم نروفیزیولوژی کرمان: بررسی حافظه در سوسک آمریکایی و ارتباط درون گونه ای این جانداران: در این پژوهش به بررسی وجود یا عدم وجود حافظه در سوسک آمریکایی و در بخش دیگر به ارتباط درون گونه ای این سوسک ها پرداخته شده است. نتایج حاصل حاکی از وجود حافظه و وجود سطوحی از ارتباط درون گونه ای (برای مثال : در یافتن غذا ) است.
o عنوان پروژه تیم فرزانگان ۳ کرج: بررسی رابطه علل منطقی و احساسی در رفتار همدلی موشها: با استفاده از آزمایش اهرم، موش ها مورد بررسی قرار میگیرند. طبق نتایج این آزمیشها موش تحت کنترل منطق، ”تصمیم ” به کمک به همنوع میگیرد. در واقع موشها از Fairness پیروی میکنند . غذای بیشتر به خود و غذا ی کمتر (نه صفر) به دیگری .
• تیم نیوفولدر از تبریز نیز به طور مشترک با تیم فرزانگان 1 مشهد رتبه دوم را کسب کردند.
o عنوان پروژه تیم نیوفولدر تبریز: نقش تالاموس در شرطی سازی: برسی انتخاب های موش بعد از شرطی شدن نسبت به حواسی که از تالاموس میگذرند و حسی که از تالاموس نمیگذرد. حس بویایی حداقل زمانی که به پرایمری کورتکس میرود از تالاموس عبور نمیکند و سایر حواس از تالاموس عبور میکنند و به پرایمری کورتکس میروند.
o عنوان پروژه تیم فرزانگان 1 مشهد: ادراک زمان: بررسی ادراک زمانی در شرایطهای متفاوت اضطراب، آرامش و ... با استفاده از نرم افزار ادراک زمانی
• تیم بیو فناوری روناش از دزفول رتبه سوم
o عنوان پروژه: بررسی اثر نوع موزیک ها بر روی فعالیتهای مغزی ناحیه پیشانی: هدف از انجام این مطالعه ارزیابی سیگنالهای EEG وتحلیل آنها درحالت هایی است که شنونده به یک قطعه موسیقی گوش میدهد و همچنین در ادامه به بررسی تأثیر نوع آهنگ و میزان علاقه مندی شنونده بر روی فعالیتهای مغزی پرداخته می شود.
گفتنی است؛ آیین اختتامیه این دوره از مسابقات با حضور کمال خرازی دبیر ستاد توسعة علم و فناوریهای شناختی، سرپرست مرکز ملّی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان و رئیس مرکز برنامهریزی، منابع انسانی و فناوری اطلاعات برگزار شد.لازم به ذکر است: جوایز دانشآموزان برگزیده این مسابقه، همزمان با برگزاری کنگره ملی علوم عصب شناختی در اواخر آذرماه، از سوی ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اهدا خواهد شد.